Jedzenie w restauracji czy w innym lokalu gastronomicznym wymaga odpowiedniego zachowania się, także w kwestii napiwków, ale nie tylko. Problemy mogą zacząć się już na samym początku gdy chodzi o prowadzenie do stołu.
W dobrej restauracji do stołu prowadzi oczywiście kelner a za nim podążać powinien mężczyzna, albo osoba która do restauracji zaprasza. W przypadku gdy na zewnątrz panują niskie temperatury warto jest skorzystać z szatni, lub też samodzielnie powiesić wierzchnią odzież na specjalnie do tego celu wyznaczonym wieszaku. Nie elegancko, wręcz nie kulturalnie jest wieszać takie ubrania na oparciu krzeseł, czy kłaść je na wolnych miejscach przy stole.
Kolejną sprawą są sztućce oraz „znaki” dla kelnera. Dawniej faktycznie ułożenie sztućców mogło sugerować że chcemy dokładkę, skończyliśmy jedzenie czy też że podana potrawa smakowała lub nie. Obecnie się już tego raczej nie stosuje, jednakże nadal funkcjonuje stary zwyczaj dotyczący napiwków. W dobrym guście jest zostawienie co najmniej 10 procentowego napiwków. Procent obliczany jest oczywiście od całkowitej sumy złożonego zamówienia. Z napiwku można zrezygnować jeśli ewidentnie obsługa była niewłaściwa lub też gdyby posiłki były wyjątkowo nie smaczne.